آغاز نخستین رویداد ادبی در هوای کودکی

ساخت وبلاگ

نخستین رویداد ادبی در هوای کودکی که از سوی معاونت امور فرهنگی و رسانه اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس و انجمن ادبی سیب نارنجی با رویکرد آشنایی و بررسی هنر و ادبیات کودک و نوجوان استان فارس روز دوشنبه 30 ام بهمن ماه 1402 در تالار گفتگوی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس برگزار شد.

انتشار: فرهنگ فارس -

غلامرضا خوش‌اقبال، معاون امور فرهنگی و رسانه اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس در این نشست گفت: در راستای پاسداشت زبان و ادب فارسی، در یک سال گذشته رویدادهای گوناگونی را به کوشش مؤسسه‌های فرهنگی و هنری و انجمن‌های ادبی، استان و شهرستان‌ها آغاز کرده‌ایم.

وی ادامه داد: رویداد کوچه باغ با انگیزه آشنایی و بررسی جریان‌های ادبی شهرستان‌های استان فارس و رویداد آیینه‌های که با همکاری انجمن آثار و مفاخر فرهنگی استان فارس در راستای آشنایی با چهره‌های ادبی سده نهم تا کنون برگزار می‌شود.

معصومه مرادی، مدیرمسئول انجمن ادبی سیب نارنجی و از مدرسان، پژوهش‌گران و پویش‌گران ادبیات کودک و نوجوان شیراز، نیز در این نشست با اشاره به برگزاری رویدادهایی در زمینه رمان نوجوان، ادبیات کودک را ادبیاتی دانست که چون گنجینه‌ای ارزشمند و پنهان می‌ماند و گفت: در این رویدادها برآنیم که با بررسی و آشنایی ادبیات کودک و نوجوان، زمینه بالندگی و پیشرفت آن را فراهم سازیم.

وی باور برخی از نویسندگان را بر آن دانست که ادبیات کودک باید برای کودکان متوسط نوشت و افزود: گرایش بسیاری از کودکان و نوجوانان ما امروزه به ادبیات بازگردان شده غربی است که دلیل آن را بیشتر باید در تبلیغات برخی از انتشارات‌ها و چشم و هم‌چشمی‌های نوجوانانه یافت. هرچند نویسندگان ما کم‌کاری بسیاری داشته‌اند و گاه با عامیانه‌نویسی یا نادیده گرفتن توان آفرینش اندیشگاهی کودک و نوجوان، پای خود را از آفرینش‌های ذهن و رویاپردازی بیرون می‌گذارند.

این پژوهش‌گر ادبیات کودک و نوجوان، تقلید در نویسندگی و نوشتن برای خوشآیند اساتید و پیشکوستان را از دیگر آسیب‌های نویسندگی به‌ویژه در زمینه ادبیات کودک و نوجوان دانست.

محمد مرادی، رئیس دانشکده زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز و از پژوهش‌گران و پویش‌گران ادبیات کودک و نوجوان نیز در جایگاه سخنران ویژه این نشست، با اشاره به جایگاه ارزشمند، پویایی و گستردگی ادبیات کودک و نوجوان گفت: کودکی و نوجوانی، پیوندی ناگسستنی و درونی در زندگانی همگان دارد؛ چه آن که دیروز کودک بوده‌ایم و اکنون در بزرگسالی نیز پدر، مادر و گاه آموزگار یا نویسنده‌هایی برای همان کودک هستیم؛ هرچند کودکی ما با کودکان امروز دارای شکاف بین‌نسلی یا با دیگر کودکان روزگار کودکی خودمان، فاصله‌ای اقلیمی دارد که باید آن در نظر گرفته شود.

مرادی اظهار داشت : شیراز را از شهرهای برجسته در زبان و ادبیات کودک و نوجوان ایران و شاید جهان اسلام دانست که در بخش دانشگاهی نیز پیشگام و پیشتاز است و افزود: همچون دیگر گونه‌های ادبی، ادبیات کودک و نوجوان نیز باید در بخش منتقدان و آفرینش‌گران بررسی شود؛ دو بخشی که با نزدیک شدن به هم، زمینه درخشندگی و بالندگی بیشتر این گونه ادبیات را فراهم خواهد کرد.

این پژوهش‌گر ادبیات کودک و نوجوان، کودکی را دارای ساحت‌های متکثر که گاه در ادبیات مردسالارنه گذشته همچون ادبیات زنانه، کمتر دیده شده و دیده شدن آن را از سده 17 میلادی و غرب است و ادامه داد: ادبیات زنانه و ادبیات عامیانه را باید زیرساخت‌های ادبیات کودک و نوجوان دانست. همچنان که آفرینش‌های ادبی خود کودکان در هر روزگاری را نیز باید یافت که از گذشته نیز کمابیش چیزهایی به دست ما رسیده است.

محمد مرادی، با اشاره به این‌که هنوز تعریف دقیقی از ادبیات کودک نداریم، بیان داشت: بسیاری از نویسندگان برپایه کودکی خود می‌نویسند و از این روست که می‌توان به یکسانی فرهنگی و مشترکات با نسل‌های پسین دست یافت.

فریبا کریمی، از نویسندگان کودک و نوجوان شیرازی نیز گفت: در روزگار ما آنچنان به تندی همه چیز در دگرگونی است که گاه گمان می‌کنیم که در زمان می‌دویم. این تندی دگرگونی، گاه چالش‌ها و گاه دوری ما را از نسل تازه بیشتر می‌کند.

برگ سبز و زرد...
ما را در سایت برگ سبز و زرد دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : 4asadzadef بازدید : 19 تاريخ : دوشنبه 14 اسفند 1402 ساعت: 16:03